Acki och Jonas – Eget sopprecept

HKK

Ingredienser

2 små mjöliga potatisar/100 g.

30g purjolök

45g fänkål

25g gulbeta

2 klyftor vitlök

1 liten jordärtskocka

½ buljongtärning valfri

3 tsk tomatpuré

5dl vatten

3/4dl grädde

Salt och peppar

Smör till stekning

TILL GARNERING

1 skiva vitt bröd

Blast från fänkål

Olja

 

Gör så här

  1. Ansa fänkål, purjolöken, ingefära, jordärtskocka och gulbetan.
  2. Fräs det i tomatpuré och smör i en kastrull.
  3. Skala potatis och vitlök.
  4. Tillsätt vatten till det frästa och övriga ingredienser.
  5. Koka upp soppan och låt sedan sjuda i ca 20 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek brödet i olja tills det fått färg.
  8. Häll upp soppan i en talrik och toppa med krutonger och blasten.

 

Ansa= ta bort det fula

Skala= ta bort skalet

Sjud= värm på 98-99*C

Fräs= steka men inte få färg

Koka upp= en stor bubbla sen sänka värmen

Red= tillsätta  mjöl så att den blir tjockare

Krutonger= stekt bröd